Mlieko je a bude stále
základnou zložkou výživy
Každoročne tretí májový utorok sa oslavuje Svetový deň mlieka.
Hlavný zmysel tohto dňa spočíva
v ustavičnom pripomínaní si hodnoty
mlieka a mliečnych výrobkov. Poukázať na význam mlieka a zdôrazniť
jeho mimoriadne nutričné vlastnosti vo výžive človeka.
Deti sú
najohrozenejšou vekovou skupinou z hľadiska príjmu primeraného
množstva vápnika. V posledných rokoch sme na Slovensku zaznamenali
prudký pokles spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré obsahujú
vápnik.
Dnes, 18. mája, si pripomíname Svetový deň mlieka
v rimavskosobotských MŠ a ZŠ formou prezentácie, súťaží
,ochutnávok, tvorbou tematických násteniek a pod.
Hlavným
cieľom zvýšenia spotreby mlieka v školách je zvýšenie spotreby
vápnika u školopovinných detí, a to: obnovením mliečnych desiat na
školách, zvýšením spotreby kyslo-mliečnych výrobkov, tvarohu, syrov,
jogurtov a pod.
V rámci obedov v školských jedálňach nie je možné zabezpečiť
dostatočný prívod vápnika, preto je žiaduce podávať mlieko a mliečne
výrobky deťom počas celého dňa, najlepšie podávaním tzv. školského
mlieka v rámci školského mliečneho programu. „Školský mliečny
program“ sa realizuje v základných školách počas prestávok,
spravidla dopoludnia , počas obedňajších prestávok v školských
jedálňach.
V poslednej
dobe sa rozšírila realizácia mliečneho programu prostredníctvom
automatov i na našich školách. Žiaci si tento automatový systém
veľmi obľúbili.
Päť dôvodov, prečo piť mlieko
Mlieko
a mliečne výrobky by mali byť súčasťou vášho jedálneho lístka.
Obsahujú ľahko stráviteľné bielkoviny, tuky a množstvo vitamínov.
Navyše obsahujú vápnik, ktorý vám nielen spevní kosti a zuby, ale aj
svaly a pozitívne pôsobí na nervy. Poznáme však aj ďalšie dôvody,
prečo by ste mali piť mlieko.
Čo sa skrýva v pohári mlieka?
Vápnik:
30 % z dennej potreby. Je dôležitý pre pevné kosti a
zdravé zuby, pre činnosť nervov a svalov.
Vitamín D:
25 % z dennej potreby. Pomáha telu vstrebávať tuk.
Vitamín B2:
24 % z dennej potreby. Premieňa jedlo
(bielkoviny, tuky a uhľovodíky) na energiu.
Fosfor:
20 % z dennej potreby. Podieľa sa na tvorbe a udržaní pevných
kostí.
Proteíny:
16 % z dennej potreby. Sú dôležité pre svaly.
Vitamín B12:
13 % z dennej potreby. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek.
Zinok:
12 % z dennej potreby. Posilňuje vlasy a nechty.
Draslík:
11 % z dennej potreby. Zabezpečuje správne fungovanie svalov a
reguláciu vodného hospodárstva organizmu.
Vitamín A:
10 % z dennej potreby. Podporuje imunitu a zdravý zrak.
Niacín:
10 % z dennej potreby. Je dôležitý pre činnosť
viacerých enzýmov v tele.
Horčík:
10 % z dennej potreby. Aktivizuje enzýmy. |
Piť
mlieko a jesť mliečne výrobky by ste mali minimálne preto, že patria
k najbohatším zdrojom vápnika.
Účelom tejto akcie je, aby sa mlieko a mliečne výrobky stali
pre deti každodennou samozrejmosťou. Podľa
odporúčaní
WHO
však mlieko je, bolo a bude základnou zložkou výživy človeka.
V Rim. Sobote,
18.5.2010
Vypracovala:
Marta Trochová, vedúca ŠJ a externý metodik pre školské stravovanie
|