Svetový deň
výživy
Právo
na jedlo pre všetkých
Svetový
deň výživy si pripomíname každoročne 16. októbra. Pripomína si
ho i Slovensko spomedzi viacerých krajín. Ústrednou témou
tohtoročného svetového dňa je právo na jedlo. Svetový deň výživy
v roku 1980 vyhlásila OSN. Jeho cieľom je posilnenie medzinárodnej
solidarity v oblasti boja proti chudobe, hladu a podvýžive. Práve
racionálna výživa je základným predpokladom správneho vývoja
dieťaťa. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje
zdravie. Cieľom programu je dosiahnuť zníženie energetického príjmu,
príjmu tukov, najmä živočíšnych, ďalej cholesterolu, sacharidov
a soli v strave. Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému
životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda . V strave našich
detí chýba najviac vitamín C, príjem vlákniny, konzumácia morských
rýb a hlavne čerstvého ovocia i zeleniny. A preto si v týchto dňoch
pripomínajú všetky jedálne pri MŠ a ZŠ v našom meste Svetový deň
výživy, a to obohatenými jedálnymi lístkami na zdravé jedlá,
rôznymi prezentáciami, súťažami, tematickými nástenkami, kresbami
a pod. Všeobecným cieľom tohto dňa je zvýšiť konzumáciu ovocia
a zeleniny u detí, vplývať na zmenu ich stravovacích návykov
a predchádzať chorobám z nadváhy a obezity.
Európska
komisia navrhla bezplatnú distribúciu ovocia a zeleniny na školách
v štátoch EÚ .Od 1.9.2009 platí nová vyhláška SR
č. 341/2009
Z. z. o poskytovaní pomoci na
podporu spotreby ovocia a zeleniny pre deti v materských školách
a pre žiakov v základných školách. Nariadenie vlády je účinné od 1.
9. 2009.
Úlohou
programu „Školské ovocie“ je pravidelné zabezpečovanie ovocia
a zeleniny do škôl. Pre 27 členských štátov vyčlenila EÚ 90 mil.
eur. Slovensko sa do programu zapojilo od školského roku 2009/2010
s finančnou podporou EÚ 1,27 mil. eur, ktorá bola vyčlenená pre cca.
300 000 detí. Deti v slovenských škôlkach a žiaci v základných
školách majú možnosť konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu
vypestované v našich podmienkach. Cena dodaného ovocia a zeleniny je
hradená 73 % z EÚ a 27 % zaplatí žiak.
Cieľom
programu je:
-
zvýšiť
spotrebu ovocia a zeleniny a potravín pripravených z celozrnných
obilnín u detí predškolského a školského veku
-
zmeniť
stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku
-
znížiť
výskyt nadváhy a obezity u detí
-
podporiť
zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote
jednotlivých druhov ovocia
Ovocie
a zelenina má vo výžive človeka nenahraditeľné miesto vďaka vysokému
obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých
látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom
organizme. Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre
ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš
imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Pred
každodennou konzumáciou však nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie
ovocia a zeleniny!
16. október
nám má pripomenúť, že život každého človeka má byť jedinečný,
neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás
vážiť.
V našom veku
je vyvážená strava veľmi dôležitá. Všetko však treba jesť s mierou.
Stará ľudová múdrosť vraví : Raňajky zjedz sám, obed si rozdeľ
s priateľom a večeru daj nepriateľovi. Zo všetkých týchto možností
je zdravé stravovanie tou najľahšou cestou k zdravému životnému
štýlu, pretože ho každý človek môže ovplyvňovať samostatne. Zdravá
a vyvážená strava dokáže mnoho ochorení vyliečiť a upevniť zdravie
do vysokého veku.
V Rimavskej
Sobote, dňa 13.10.2009 Trochová Marta
externá metodička pre školské stravovanie
|